Projecten

Cynthia & Samuel

Startups

We ontmoetten het gezin van Cynthia en Samuel in 2009. Ze leven met 2 volwassenen en 4 kleine jongetjes in een piep klein stenen huisje zonder voorzieningen. De vader probeert zo veel mogelijk te klussen als timmerman De moeder zit met 4 kleine kinderen thuis:zij kunnen allemaal niet naar school. Ze wil dolgraag werken en daarom besluiten we een grote kiosk voor haar te bouwen. We zorgen ervoor dat de oudste twee kinderen naar een publieke school in de buurt kunnen. Vanuit de kiosk wordt van alles verkocht: waspoeder, vis, rijs, tomaten, tandenborstels en zeep. Het gezin gaat volenthousiasme aan de slag. Als het nodig is, kan het gezin ook in de kiosk slapen.

Het gezin had de pech dat vrij snel na het bouwen van de kiosk alles werd leeggehaald door inbrekers, maar door eigen kracht hebben zij binnen 2 maanden zelf alweer alles op de rit.

Ondanks de pech die dit gezin ondervindt, blijven zij optimistisch en vindingrijk. In 2013 bleek de kiosk aangetast door ongedierte en moest worden afgebroken. Ze vinden tijdelijk onderdak, verkopen de restanten van de kiosk en met dat geld kopen ze kippen. De vader vindt werk in de bouw en op dit terrein bouwt hij een kippenren. Hij verkoopt de eieren, fokt en als de kippen groot genoeg zijn, heeft hij eenafzetmarkt voor de geslachte kippen. Het is hun gelukt om een tweedehands kiosk te kopen. Deze is voor 2/3 betaald. Ook wij betalen nog een behoorlijk bedragen geven kleding en speelgoed voor de kinderen. Ze hebben weer perspectief en werken zichzelf er iedere keer weer bovenop. Bij ons volgende bezoek is alles op orde, verzekert hij ons.  

Wanneer we dit gezin in 2016 bezoeken is het schrikken: het gaat veel minder goed dan de voorafgaande jaren! Vader Samuel is zijn baan kwijt geraakt, er zijn ondertussen 6 kinderen, de kippen dood etc. Er wordt gepraat en geïnventariseerd: We moeten ervoor zorgen dat de kinderen naar school kunnen. Daar is nu het een en ander voor geregeld!

Samuel is timmerman en gaat met Godwin naar het schooltje in Ago Meda een paar dagen schoolbanken timmeren. Hiermee is de  school geholpen en Samuel verdient geld. We kopen rijst, olie etc. en laten ook hier de nodige spullen achter. We hopen opeen keerpunt.

In 2018 is de situatie nog steeds zeer slecht. Het 7e kind is op komst. De zoveelste sexuele voorlichting wordt door een social worker gegeven maar Cynthia heeft als vrouw weinig in te brengen tegen Samuel...

Cynthia heeft geen werk. De schooluniformen zijn op de draad versleten. We zorgen voor nieuwe schooluniformen en schoenen, maar nemen ook contact op met Helena Obeng. Die zal zorgen dat er een social worker bij dit gezin op bezoek gaat. Deze mensen hebben meer hulp nodig dan wij kunnen geven op grote afstand.

Wanneer wij dozen versturen zorgen we ook altijd dat er een grote doos met kleding, verzorgingsartikelen, speelgoed bij dit gezin komt.