Projecten

Waarom helpen wij startups?!

Startups

Startups

Wij helpen ouders die op het punt staan hun kinderen af te staan aan weeshuizen financieel onafhankelijk te worden door het starten van een eigen bedrijfje in een kiosk. Zo kunnen de gezinnen bij elkaar blijven en trots zijn op de inkomsten die zij nu zelf binnen brengen. Voor de kinderen van de gezinnen verzorgen wij onderwijs op maat. 

Zonder kiosken zou het straatbeeld van Ghana wel erg leeg zijn! Werkelijk op elke hoek van de straat kom je vaak kleurrijke houten kiosken tegen waar de meest uiteenlopende spullen worden verkocht. Als je voor het eerst in Ghana bent moet je ook even wennen dat je niet op zoek moet naar winkels of supermarkten. Nee; in de houten hutjes bij jou om de hoek wordt werkelijk alles verkocht: van uien tot make-up, van beltegoed tot gedroogde vis, van mooie Afrikaanse stoffen tot keysoap, van instant noodles tot spijkers en allesreiniger. 

Hoe gaan we te werk?

Bij dit project werken wij samen met het Ghanese Ministerie van Sociale zaken waar Helena Obeng werkzaam is. Gezinnen die op het punt staan hun kinderen af te staan, kloppen vaak ten einde raad bij het Ministerie aan voor hulp. Deze gezinnen worden door Helena (die ook in haar dagelijkse werkzaamheden veel gezinnen in moeilijkheden ontmoet) aan onze stichting gekoppeld.

Wanneer besloten is dat een gezin een kiosk krijgt, bekijken we samen met de familie, Helena, de lokale Chief (soort van burgemeester) en onze veldwerker Godwin naar de wensen van het gezin en de mogelijkheden in de omgeving. Samen overleggen we of de plannen en dromen van het gezin realistisch zijn en of hun ideeën winstgevend genoeg  zijn om echt onafhankelijk te blijven. Dan kan het bouwen van de kiosk beginnen en struinen we de markt af om alle benodigde materialen bij elkaar te krijgen. De lokale bewoners helpen met het bouwen van de kiosk. Elk gezin krijgt van ons eenmalig de benodigde inventaris; dit varieert van rijst, tomaten en olie voor het starten van een eigen restaurantje voor schoolmaaltijden tot stoffen, ritsen en knopen voor het starten van een eigen naaiatelier.

Nadat de familie een naam heeft gekozen voor de kiosk en deze met de hand trots op het naambord wordt geschilderd, kan het werken beginnen: de gezinnen moeten met het verdiende geld hun gezin  onderhouden, zelf hun nieuwe inventaris bekostigen en eventueel uitbreiden. Vanuit de stichting worden zij hierin gecoacht via Whatsapp. Een deel van de inkomsten wordt gespaard, een deel is voor nieuwe inventaris en een deel is winst die je zelf kunt uitgeven. 

We blijven het gezin steunen door de kinderen naar school te laten gaan. Zo hebben de ouders hun handen vrij om zich volledig op de kiosk te richten en hebben de kinderen betere kansen voor de toekomst door goede scholing. Godwin gaat regelmatig langs om te kijken hoe het met de gezinnen gaat om ons up-to-date te houden. Zelf zijn wij ook regelmatig in Ghana en hebben ook telefonisch contact met onze sterk gemotiveerde families.

Inmiddels heeft Stichting ‘Kwame’ al veel kiosken gebouwd en het blijkt een succesformule! Er zijn al kiosken gesponsord door disputen, met giften van gouden bruiloften en door basisscholen in Nederland. Wilt u ook een persoonlijke kiosk laten bouwen voor een gezin in Ghana die uw helpende hand goed kan gebruiken? Neem gerust contact met ons op.