Nieuws

Een indrukwekkende dag! werkbezoek

1
June
,
2019

Om 9 uur staan we klaar om naar Sweedru te gaan; het dorp waar Kwame (onze vriend en helper in Ghana, samen met Godwin) een nieuwe school aan het bouwen is. Een paar uur rijden en niet wetend wat ons te wachten staat.....?! Flip en Lon in het vrachtwagentje van Kwame en onderweg sloten zich allerlei familieleden van Kwame en zijn vrouw aan. Daar aangekomen zagen we een heel feest in voorbereiding. Kwame nam plechtig het woord, legde uit dat als je grond mag kopen van een chief dit formeel in aanwezigheid van de chiefs, priesters, projectmedewerkers, familie en de Nederlandse delegatie bevestigd en goedgekeurd wordt. We kregen het programma aangereikt. Inmiddels melden zich 6 heuse chiefs, trommelaars, de priester! Godwin begon met het eerste gebed. Toen in optocht naar de plaats waar de school gebouwd wordt. Daar was een drukte: een party tent, prachtig versierd, heel veel eten en drinken. De chiefs zaten in vol ornaat naast elkaar achter een tafel. Wij moesten bouwhelmen op( rood/ wit/blauw)en veiligheidshesjes aan..... jullie hebben wel beeld hoe potsierlijk wij er weer bij zaten!!! Er werd weer gebeden. Kwame bedankte iedereen persoonlijk en vertelde zijn of haar taak. Dit duurde wel even.......
Toen kon het los met de trommelaars. Flip moest komen trommelen en ja natuurlijk moest Lon meedansen maar dat ging haar heel goed af.
Daarna de rondleiding bij de aanbouw. Wat een werk is er verricht alleen al om het terrein te ontginnen. Alles is ommuurd, er is een weg aangelegd, ook een laag muurtje rondom het terrein om slangen etc tegen te houden. Wat een werk! Van 4 lokalen staan de muren halverwege. De constructie is zodanig dat er ooit nog een verdieping boven op gezet kan worden. Heel ver uitgewerkte plannen zijn er! En grote dromen!
Kwame werkt dag en nacht: met het gasflessenbedrijf om het geld te verdienen en dan in ieder vrij uurtje zit hij in Sweedru om toezicht te houden op de bouw en overleg te hebben!
Wat een respect hebben we voor deze jongen!!!!!!

Dag 4
Na een paar hele intensieve dagen een rustige dag. Alles weer op een rijtje zetten, doorspreken en voorbereiden. Daarna naar de markten. Op de terugweg nog een vervelend incident: door het open raam van de auto wordt de telefoon uit de hand van Jacqueline gegrist.
De achtervolging wordt ingezet en dan ben je ineens met een giga groep woedende Ghanezen met stokken achter de dief aan. Hij wordt gepakt en heel hardhandig door de Ghanezen naar het politiebureau gebracht! Pfff gelukkig goed afgelopen!