Projecten

Patricia

Startups

In mei 2013 brengt Helena Obeng ons in contact met Patricia en haar gezin. Tijdens onze eerste ontmoeting is Patricia erg timide. Ze woont samen met nog een aantal gezinnen in een onafgebouwd huis, dat niet van haar is. Het is geen veilige plek om te wonen.

Haar kinderen zijn nog nooit naar school geweest. Dit betekent dat de 10 jarige Sandra nog geen woord Engels spreekt. Het beheersen van de Engelse taal in Ghana is erg belangrijk, aangezien Engels de voertaal is. Onze eerste prioriteit is zorgen dat de oudste 2 kinderen naar school kunnen. We zorgen voor schooluniformen en de benodigde schoolspullen.

We bespreken met Patricia wat haar wensen zijn. Ze zegt dat ze  liever spullen verkoopt vanaf een mand die ze op haar hoofd draagt, dan vanuit een kiosk. We geven haar geld waarvan ze mais koopt. Dit kookt ze en verkoopt dit vervolgens in het dorp vanaf haar hoofd. In de maanden dat we nog in Ghana zijn komen we Patricia regelmatig tegen, wanneer ze aan het verkopen is. Er loopt nu een trotse blije vrouw. ”Het zou erg zijn als ik klaagde”, is het antwoord van Patricia als we vragen hoe het gaat.

We bezoeken Patricia ieder jaar tijdens onze werkweken in Ghana. Het verkopen van spullen vanaf haar hoofd loopt goed. We blijven het schoolgeld betalen en we  zorgen ook dat haar huur steeds voor een jaar geborgd is. Wanneer de kinderen nieuwe schooluniformen nodig hebben, laten we die maken door Evelyn. (Evelyn is een  goede naaister. Haar gezin steunen wij ook met een naai kiosk.)

Toen we Patricia bezochten in juli 2019 woonde ze met haar vijf kinderen, haar broer en een paar andere gezinnen in een stenen huis, in aanbouw. Omdat het huis nog niet bewoond is kan ze, tegen betaling van huur, zolang hier wonen.

Ze laat trots een paar school rapporten van haar kinderen zien.

Patricia verkoopt nu voornamelijk spullen aan scholen, maar in vakantietijd heeft ze een klein kioskje voor haar huis, om toch nog inkomsten te hebben!

En zoals altijd, hebben we voor alle families 25 kilo rijst, olie, suiker, zeeppoeder etc. meegenomen, dus ook voor Patricia en alle mensen van haar community.

Wij zijn enorm trots op de hardwerkende Patricia!