Projecten

Ponacka Kids Club

Kids Club

Ponacka kids club

Eén van de projecten die stichting ‘Kwame’ steunt, is de Ponacka kids club. Elke zondag ontvangt Helena Obeng (van het ministerie van sociaal welzijn) 60 kinderen bij haar thuis, genaamd de Ponacka kids club. De kinderen wonen allemaal in de buurt van Helena Obeng en komen uit kansarme gezinnen. Na de kerk op zondagochtend komen de kinderen naar Helena’s huis om door middel van soft power (muziek, sport, dans & spel) te leren over actuele onderwerpen als kindhuwelijken, politiek en economie. 

Helena verzorgt samen met twee Ghanese vrijwilligers een programma. Zo gaan ze bijvoorbeeld koken, acteren, dansen en spelen. Dat kinderen samen kunnen spelen is in Ghana vrij uniek. In de arme gezinnen is er ten eerste geen geld voor speelgoed. Daarnaast zijn de kinderen vaak druk met het helpen van hun ouders met hun werk of in het huishouden.

De band van Ponacka Kids Club

De Ponacka kids club biedt dus een moment van plezier en ontspanning in combinatie met het leren van belangrijke levens lessen. De kinderen komen in contact met leeftijdsgenootjes en worden middels deze omgang gestimuleerd in hun ontwikkeling. Het is prachtig om te zien hoe Helena de ontwikkeling van alle kinderen in de gaten houdt en deze stimuleert; iets wat we in Ghana niet veel tegenkomen. Helena vertelt ons dat ze alle kinderen zelfvertrouwen mee wil geven.

Ze zet de kinderen in hun kracht door ze deel te laten nemen aan één specifiek groepje binnen de Ponacka kids club. Zo is er bijvoorbeeld een groepje dat elke week het belangrijke nieuws vertelt. Ook is er een ‘virgin’ club voor de oudere meiden waar ze praten over jongens en seksualiteit gekoppeld aan informatie. De bijeenkomsten zijn educatief: zo leren de kinderen lokale gerechten koken of vertelt Helena over persoonlijke hygiëne. De kinderen krijgen ook voorlichting over de rechten van het kind, te denken valt aan het recht op onderwijs en een acceptabele huwbare leeftijd. Helena geeft hier goed handen en voeten aan en vertaalt het naar de omstandigheden van het kind en hoe zij het thuis kunnen verwoorden.

Daarnaast zorgt de Ponacka kids club ook voor sociale controle. Helena Obeng houdt in de gaten hoe het met de gezinnen van de kinderen gaat. Eén keer in de week komen er ook ouders naar Helena om te praten over de opvoeding en de problemen waar de ouders tegenaan lopen.

Hoe helpt stichting ‘Kwame’?

De Ponacka kids club kan niet bestaan zonder de vrijwilligers die vanaf de universiteit komen helpen. Kwame betaald hen elk jaar een kleine vergoeding voor het transport met iets extra’s.

Elke 6 maanden gaan er dozen vol materialen naar Helena verscheept. Denk aan speelgoed als duplo, lego, ministek, barbies, basketballen, schrijfgerei, papier, boeken, spellen maar ook kleding, naaispullen, lappen, toiletartikelen, tandenborstels en tandpasta. Ook hebben we een grote poppenkast laten timmeren zodat de kinderen spelenderwijs zich leren uiten.

Er is een grote groep van de jongeren die nu samen een band vormen waarmee ze willen optreden in omliggende kerken om geld op te halen voor de Ponacka kids club. Elke week wordt er driftig geoefend met de professionele muziekinstrumenten door ons gesponsord. 

De overkapping is in Augustus 2020 vervangen zodat alle kinderen weer droog en veilig zitten. 

Ook hebben we een grote poppenkast laten timmeren zodat de kinderen spelenderwijs zich leren uiten. Op verzoek van Helena is er ook een houten ideeënbus getimmerd en opgehangen; daarin kunnen de kinderen anoniem aangeven wat ze willen maar ook problemen kenbaar maken.

Sunday lunch bij Ponacka kids club